Milyen zárbetétet vásároljunk? 1. rész
2017-07-12
A leggyakoribb tévhitek a betörésekkel kapcsolatban.
2017-09-07

Előző cikkünkben kielemeztük egy új zárbetét vásárlásának legfontosabb lépcsőit, mint például a méret gondos kiválasztása.

Általános jótanács, hogy érdemes MABISZ minősítéssel rendelkező zárbetétet vásárolni, mivel ezeket a termékeket szakértő kezek bevizsgálták, aminek eredményéről a minősítési dokumentációban tájékozódhatunk is. A minősítés teljese tartalma laikus szemmel nehezen érthető lehet, szakmai nyelvezete miatt, de a minősítési fokozat könnyedén megállapítható.

Ebben a cikkben kitérünk a leggyakrabban alkalmazott zárnyitási módszerekre és esetleges kivédésükre.

A napjainkban előforduló zárnyitási technikák: savazás, fúrás, hengerzártörés, maghúzás, finom-nyitás.

Savmaratás: a legritkább betörési módszer, több mint 20 éves szakmai tapasztalatunk alapján. A magyarázat egyszerű, nagyon sok idő, míg a sav átmarja a csapokat, illetve fennáll a veszély, hogy annyira roncsolódik a szerkezet, hogy már nem is lehet kinyitni. Zárbetét vásárlásánál ezért nem is ajánljuk, hogy extra költségekbe verjük magunkat, ilyen típusú védelem miatt.

 

Fúrás: rengeteg zárbetétet hirdetnek “fúrásálló”-nak. Mi maximum a “védett” szót használnánk. Egy zárbetét ilyen módszerrel történő nyitása csupán a fúrószár minőségétől és a hozzáértéstől függ. Viszonylag ritka zárnyitási módszer, de fontos védelmi funkció. Vásárlás előtt mindenképp érdeklődjünk, mitől is fúrás-védett, milyen mechanikai akadályokat építettek a zárbetétbe.

Hengerzártörés: itt is hasonló a helyzet, nagyon sok zárbetétet reklámoznak “törésálló”-ként, mit itt is a “védett” jelzőt tartjuk megfelelőbbnek. Ez a nyitási módszer is csupán szerszám- és hozzáértésfüggő. Lehet a zárbetétbe védelmi szinteket építeni, de a legfontosabb, hogy ne lehessen megfogni. Nagyon gyakori nyitási és betörési módszer.

Maghúzás: használt, de nem gyakori módszer, melyet a betörők halk kivitelezhetősége miatt kedvelnek, viszont sok hibalehetőséget rejt magában. Maghúzás ellen igazából csak a hátulról felépített, vastag rotorperemű zárbetét véd.

Finom-nyitás: a filmekben is látható, látványos nyitásai technika. Halk, gyors, roncsolásmentes. Az utóbbi években igen elterjedt zárnyitási módszer, köszönhetően az interneten könnyen hozzáférhető szerszámoknak és útmutatóknak. A technika elsajátítása  – főleg az egyszerűbb zárbetétek esetén – nem igényel hosszabb időt, vagy különleges tehetséget. Figyelem! A magyar törvények szerint a roncsolásmentes nyitásra alkalmas eszközöknek még a birtoklása is bűncselekmény!

 

A fenti példákból is látszik, hogy a megfelelő zárbetét kiválasztása nem egyszerű feladat, sok esetben komoly szakai tudást is igényel. Ezért javasoljuk, hogy családja és értékei biztonsága érdekében forduljon zárszerelő szakemberhez, ha zárakkal kapcsolatban kell döntést hoznia.

Hosszú távon a felelős gondolkodás mindig kifizetődőbb.

Üdvözlettel: a Zárbarát csapata!

 

Kapcsolat