Hogyan csináljunk betörést?
2017-05-24
Milyen zárbetétet vásároljunk? 2. rész
2017-08-10

A zárbetét kritikus pontja egy ajtónak és így otthonunk, értékeink biztonságának, ezért érdemes fokozott figyelmet szentelni a kiválasztásának.

A következő néhány cikkben egy kis segítséget nyújtunk ehhez, hogy ne érhessenek kellemetlen meglepetések.

A legfontosabb lépés a zárbetét méretének megállapítása. Ez könnyű feladat, ha megvan a már használt betétünk, mert azt mintának magunkkal tudjuk vinni, ill. kézben le tudjuk mérni. Nagyon fontos, hogy a betét rögzítéséhez szükséges alsó furat közepétől mindkét irányba külön-külön mérjük le a zárbetét mindkét oldalát. PL.35×45.

Ha nincs meg az eredeti zárbetét, akkor az ajtó vastagságát kell figyelembe venni, és hasonló módon megmérni. A leggyakrabban használt méret a 30x30mm, jó kiindulási pontként szolgálhat. Ez az általános méret, ami oldalanként 5mm-ként nőhet.

Egy másik fontos tényező, hogy a zárbetétünk védett legyen a hengerzártöréses nyitási módszer ellen. Ez azt jelenti, hogy ne lógjon ki a betét, ne legyen megfogható. A helyes méretválasztással ez általában elkerülhető. Ha mégis kilóg, akkor fel kell szerelnünk úgynevezett törésvédő pajzsot, és a pajzs vastagságát is vegyük méretválasztáskor figyelembe. A pajzs mindig átmenőcsavaros rögzítéssel rendelkezik, azaz át van fúrva az ajtó, és belülről van rögzítve!

Léteznek még “mini betétek”, például 22x22mm, vagy 25x25mm, vagy aszimmetrikus, egyik oldalon kisebb zárbetétek is, ám használatukat csak szükség esetén javasoljuk, mert nem biztonságos, nincs elég hely a csapkiosztásoknak. Csak magas biztonsági fokozatú terméket javaslunk belőlük.

Általában vásárlásunkat pénztárcánk, vagy az ajtónk minősége határozza meg. Válasszunk körültekintően, kérjük ki szakember tanácsát, vegyük igénybe a ZÁRSZAKÜZLETEKET, ZÁRSZERVIZESEKET.

Nagyobb választékot és szélesebb körű felvilágosítást kaphatunk zárszerelő szakemberektől.
A zárbetét minőségével következő cikkünkben foglalkozunk.

Üdvözlettel: a Zárbarát csapata!

Kapcsolat