Milyen zárbetétet vásároljunk? 2. rész
2017-08-10
Hogyan válasszunk biztonsági ajtót?
2017-11-07

Rengeteg sztereotípia él az emberek fejében, ha betörésekről van szó. Ezt a szót hallva sokunkban a klasszikus, szinte már meseszerű – maszkos, feszítővasas – elkövető képe ugrik be, mely távolabb nem is állhatna a valóságtól.

Ebben a cikkben a betöréssel kapcsolatos leggyakoribb tévhiteknek járunk utána.

A legelső és legelterjedtebb tévhit, hogy ezekre a cselekményekre kizárólag este, ékszaka kerülhet sor, mivel az éj leple alatt könnyebben bújnak el a betörők. A tapasztalatok és a bűnügyi statisztikák viszont azt mutatják, hogy a legtöbb betörés napközben, mégpedig délelőtt 11 és délután 3 óra között történik.

Ennek nagyon egyszerű oka van: az emberek többsége ilyenkor dolgozik és a legtöbb esetben az ingatlanok üresen állnak.

Egy másik gyakori tévhit, hogy az elkövetők mindig valamilyen hátsó bejáratot keresnek a besurranásra. A gyakorlatban a legtöbb behatolás a bejárati ajtón keresztül történik. Előfordul még, hogy a bejárati ajtó melletti ablakon próbálkoznak bejutni, de sokan ezt nem merik kockáztatni, mert legyen nappalról, vagy – üresen álló ház esetén – akár éjszakai kísérletről, az ablak csörömpölése nem éppen a legjobb módja a rejtve maradásnak.

Szakemberek nem véletlenül hangsúlyozzák a biztonsági ajtók és zárak fontosságát, hiszen ez az elsődleges és egyik legfontosabb védelmi vonal a betörőkkel szemben. Az ilyen alakok rendszerint „hivatásszerűen“ űzik tevékenységüket, így azzal is tisztában kell lenni, hogy számukra – a jelentős gyakorlat miatt – az egyszerűbb zárak feltöréséhez néhány másodperc is elegendő.

Fontos tehát, értékeink védelmében megfelelő zárakkal nehezítsük meg az elkövetők dolgát.

 

Üdvözlettel: a Zárbarát csapata

Kapcsolat